De avonturen van Frits, in Ierland

Iggy en James

Iggy – volledige naam Ignatius – is de bordercollie van James O’Donnell uit Falcarragh in het noordwesten van Donegal. James, toen nog bouwvakker, haalde Iggy op bij een boerderijals pup van negen weken. Gewoon als hond om mee te wandelen en langs de vloedlijn te struinen, want dat kun je heel goed in Falcarragh. Het strand is schitterend met in de verte de markante contouren van Tory Island. 

Een mooie hond in een wonderschone omgeving: dat schreeuwde om foto’s. Die foto’s maakte James met zijn telefoon; daarna zette hij ze op Facebook. Zo werd Iggy langzaamaan beroemd. Per foto heel veel ‘likes’. Eerst tientallen, toen honderden en daarna wel eens meer dan duizend. Het aantal volgers groeide explosief, de teller staat nu op 40.000 ‘and counting’. Dat viel op. Een nieuwe whiskey distilleerder in Donegal, Sliabh Liag Distillers, werd sponsor. Er kwamen uitnodigingen van de Ierse radio en televisie. En drie jaar geleden begon James met de Iggy kalender. 

De roem van het hondje groeide ook buiten Ierland. Iggy op Facebook trok de aandacht van Elliot Erwitt, een gelouterde Magnum fotograaf in New York die ook heel wat honden heeft gefotografeerd. Hij zorgde voor een tentoonstelling in de Big Apple die door James werd geopend. Helaas moest Iggy thuisblijven. Naar verluidt onderging hij dat gelaten. 

Door al dit succes kreeg Iggy er een belangrijke taak bij, namelijk die van ambassadeur van de Ierse honden. Honden zijn in Ierland dieren die het erf bewaken en verder geen flauwekul. Vaak zijn ze niet goed gesocialiseerd. Zie je iemand in Ierland met zijn hond lopen, dan wordt die strak aangelijnd als er een andere hond aankomt. Ze zouden weleens kunnen gaan vechten. Maar dat gebeurt vooral als je een hond niet laat wennen aan soortgenoten. 

Opvallend genoeg is dit in Noord-Ierland anders. Het is een verademing om honden met elkaar te zien spelen en hollen, bijvoorbeeld in Ormeau Park in Belfast of het strand van Castlerock in co. Derry. In Noord-Ierland is een hond ook vaker welkom in de Horeca. Kennelijk heeft men hier veel overgenomen van de manier waarop Engelsen met hun honden omgaan. In de Ierse republiek waren honden vrijwel nergens welkom. Maar er zit verandering in de lucht door een charme offensief waarbij Iggy de hoofdrol speelt. 

Eerst kwamen er foto’s van Iggy in de Shamrock Lodge in zijn woonplaats Falcarragh. Daarna volgden wat andere bars, een enkel hotel of een eetgelegenheid. James maakt er trouw melding van op zijn Facebook pagina en met 40.000 volgers is dat natuurlijk heel leuk voor de eigenaar van de ‘pet friendly’ zaak. Iggy die keurig wordt bediend in het Drumcliffe Tea House in Sligo werd zelfs een foto in de kalender voor 2022, evenals Iggy voor een turfvuur in een oude pub the Gortahork. O, en Iggy die meezingt met een beroemde violist, maar dat is een ander verhaal. 

Iggy heeft er nog lang geen genoeg van. En James is nu fotograaf. Nog wel steeds met zijn telefoon.

Comments (1):

  1. Rob Vermeer

    December 29, 2021 at 4:01 pm

    One dog can make a difference

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *